Omavaraisuus kaupungissa ja talvivalkosipulin istutus

Omavaraisuus?

Heti alkuun sanon, että mihinkään täydelliseen omavaraisuuteen emme pyri kotona ihan siitä syystä, että se vaatisi melkein täysipäiväistä työtä ja meidän tapauksessa, kun olemme sekasyöjiä, myös metsästämistä. Siksi oikeastaan aina kun puhun omavaraisuudesta kaupungissa, tarkoitan siihen pyrkimistä tai oikeastaan voi myös sanoa “larppaamista”. Ajatuksella on kiva leikitellä, mutta tokihan tämä on vain mukava harrastus ja ideologia.

Tällä videolla kokkaan kanapataa ns. dutch oven -padassa ilman sähköä ja puhun myös tästä “omavaraisuus-harrastuksestani”.

Talvivalkosipulin kylvöaika on etelä-suomessa juuri nyt! Liian aikaista kylvöä täytyy koittaa välttää, ettei valkosipuli ala kasvamaan, mutta toisaalta istutus pitää tehdä hyvissä ajoin ennen maan jäätymistä, jotta sipuli kerkiäisi alkaa itämään. Jos kylvät valkosipulit liian myöhään, maan jäätymistä voi koittaa estää latomalla penkkiin kasan lehtiä tai olkia valkosipulien päälle. Itse olen noudattanut hyötykasviyhdistyksen ohjeita, mutta tässä lyhykäisyydessään miten itse teen:

  • Liota valkosipulin (talvilajike) kynsiä 40 asteisessa vedessä puolisen tuntia. Lämmin vesi estää naattihomeen muodostumista.

  • Istuta valkosipulin kynnet niin, että valkosipulin päälle jää sen oman mitan verran multaa. Muista istuttaa valkosipuli kanta alaspäin. Sopiva istutusväli on noin 10cm, rivivälin ollessa noin 40cm.

  • Lannoita keväällä ja korjaa sato silloin kun sipulin alimmat lehdet kellastuu. Tämä tapahtuu elokuun alussa/puolivälissä.

Kuvateksteissä muutamia vinkkejä:

Talvivalkosipuli Alexandran kynsiä.

Talvivalkosipuli on vahva-arominen ja isokyntinen. Oma lajikkeeni on “Aleksandra”, joita sain muutama vuosi sitten työkaverilta.

Talvivalkosipulin itusilmuja kannattaa ottaa talteen. Skeipeistä saa myös herkkullista ruokaa.

Valkosipuli kasvattaa jäykän kukkavarren, joka kannattaa normaalisti poistaa. Tällöin itse sipulille jää enemmän ravinteita. Näitä kukkavarsia eli skeippejä ei kuitenkaan kannata hävittää, vaan niistä saa esim. herkullista pestoa. Osa kukkavarsista kannattaa kuitenkin jättää kasvamaan ja kerätä itusilmut niistä talteen ja istuttaa ne seuraavana syksynä maahan. Itusilmu kasvattaa ensimmäisenä vuotena yksikyntisen valkosipulin ja niistä saa uuden valkosipuli-sukupolven noin parin kolmen vuoden päästä. Omaa sipulikantaa kannattaa uudistaa ja jalostaa omaan kasvupaikkaan sopivaksi!

Talvivalkosipulin istutus.

Valkosipuli vie maasta paljon ravinteita ja vuoroviljely on kova juttu. Eli kierrätä valkosipulia vuodesta toiseen eri kasvupaikoissa. Painelin kynsiä varten kolot multaan skumppapullon korkilla.

Valkosipuli säilyy kuivassa, viileässä ja pimeässä paikassa useita kuukausia.

Edellinen
Edellinen

Ivalojoki, jokien kuningas

Seuraava
Seuraava

Kanootti auton katolle. Miten?