Kanootti auton katolle. Miten?

Jo kanoottia hankittaessa kannattaa huomioida sen käyttötarkoitus: onko kanoottia tarkoitus säilyttää mökkirannassa, jolloin sen paino ei välttämättä ole mikään ongelma? Vai melotko yksin tai vaikka lapsen kanssa vesistöissä, joille siirrytään autolla? Lisäksi huomionarvoinen asia on myös voimien väheneminen melontaretkellä eli kanootin nostaminen reissun jälkeen voi tuntua huomattavasti raskaammalta kuin reissuun lähdettäessä. Väsyneenä helposti tulee nostettua kanoottia vähän huonolla tekniikalla ja silloin loukkaantumisriski kasvaa huomattavasti. Tyypillisesti ns. ämpärimuovinen tandem-kanootti painaa vähintään 35 kiloa ja tekniikan pitää olla kunnossa kun tämän painoista esinettä nostellaan. Voimakkain salijantterikin rikkoo helposti selkänsä mikäli kanoottia heittelee väärällä tekniikalla. Kanootti on yllättävän hankalan muotoinen kappale ja myöskin tuuli voi vaikeuttaa nostamista.

Tapa 1: Mennään kanootin viereen sen keskivaiheille ja koukistetaan polvia ja pidetään selkä suorana. Kanootti nostetaan polvien varaan niin, että kanootin pohja nojaa polvia vasten. (Tasapaino!) Käännetään kanootti kyljelleen polvia vasten kääntämällä ja nostamalla sitä kanootin poikkipuusta. Otetaan kiinni kanootin partaista yksi käsi kerrallaan (ensin ylä- ja sitten alapuolelta), jonka jälkeen kanootti pompautetaan polvien avulla liikkeeseen ja siirretään samalla kroppa kanootin alle. Tekniikka selviää parhaiten allaolevalla videolla. Toisin kuin tällä videolla näytän, tykkään nykyään laittaa kanootin kattotelineisiin auton sivulta enkä auton takaa.

Tapa 2: Tämä tapa on hiukan ehkä hitaampi, mutta turvallisempi tapa. Mennään kanootin perään ja käännetään kanoottia väärinpäin ja samalla nostetaan kanootin perä ilmaan niin että kanootin kärki on pään korkeudella. Pikkuhiljaa hivuttaudutaan kanootin alle siirtämällä käsiä pikkuhiljaa eteenpäin kohti kanootin keskikohtaa. Kun ollaan kantolängen kohdalla ja kanootti on pystyssä keula maassa, otetaan kanootti harteille ja nostetaan kanootin keula perän kanssa vaateriin. Tekniikka selviää parhaiten allaolevasta videosta.

Tilastollisesti kanootteja kolhitaan enemmän auton katolla kuin vedessä. Ennenkuin edes alat nostelemaan kanoottia, kannattaa varmistaa, että auto on mahdollisimman tasaisella alustalla, ettei kanootti ala liukumaan ja tipu auton katolta alas. Oman kokemuksen mukaan Thule Wingbarin kuminen “liuska” telineen yläpinnassa on ihan riittävä kitkapinta kanootille. Tavalliseen neliöputkeen aikoinaan laitoin auton jäähdyttimen letkusta (saa Etrasta) halkaistut pätkät tuomaan kitkaa kanootin ja kattotelineiden väliin.

Onko sinulla jokin vielä helpompi tapa nostaa kanootti auton katolle? Jätä kommenttia!

Edellinen
Edellinen

Omavaraisuus kaupungissa ja talvivalkosipulin istutus

Seuraava
Seuraava

MILJOONA KATSELUKERTAA