Retkeilyvuosi 2024?

Vuosi on paketissa ja olipa tämäkin aikamoinen vuosi! Päällimmäisenä jäi mieleen kolme pisintä retkeä: Martin Trahanin kanssa Järvisuomessa, oma soolomelontani Vätsärin ja Inarin maisemissa sekä tietysti Veetin kanssa melottu muutaman päivän reissu Joutenvedellä. On kuitenkin aika kurkistaa myös hiukan tulevaisuuteen ja siihen mihin nämä minun jutut ovat menossa ensi vuonna 2024 ja siitä eteenpäin. Päällimmäisenä mielessä on tietysti kiitollisuus siitä, että olen näitä retkiä saanut tehdä ja myös palava into kehittää asioita eteenpäin. Olen kaikessa hiljaisuudessa kohottanut kuntoa ja pudottanut painoa, jotta jatkossa voin tehdä vieläkin vaativampia reissuja. Sen verran uskallan paljastaa tässä vaiheessa, että 2024 olen tekemässä yhden noin neljän viikon mittaisen reissun ja tarkoituksena on meloa satoja kilometrejä reitillä, joka suuntautuu Suomen maaperältä Norjaan. Mahdollisesti, näillä näkymin jopa todennäköisesti, Martin Trahan on liittymässä seuraan. Mutta siitä myöhemmin lisää kun asiat kirkastuvat

Kuva: Kim Öhman

YouTube hyvässä ja pahassa

Olen huomannut, että YouTuben tekeminen välillä ohjaa retkiä ja vaelluksia tietynlaiseen suuntaan. Kun tekee pieteetillä videoita, kärsii tietynlaisesta identiteetti-kriisistä: olenko minä nyt retkeilijä vai kuvaaja/dokumentaristi? Jokaikisen asian kuvaaminen on oikeastaan aika raskastakin ja videoiden tekeminen syö mm. päivämatkojen pituutta johtuen ihan siitä, että kaikessa kestää aina pidempään kun asiat dokumentoi videolle. Olen aina sanonut, että jos aamupala retkellä kestää normaalisti 30min, tubettajalla se kestää tunnin. Tämä kaikki on ollut tietoinen valinta, tietenkin. En valita, koska näin tekemällä olen saanut kanavalleni kohta 12 000 tilaajaa ja oman elämän dokumentointi on aina ollut osa elämääni. Toisaalta tubettajan mieltä kalvaa koko ajan ajatus siitä, että kanavalle on saatava sisältöä, ettei kanava kuole. Tämän takia kanavaa tulee täytettyä sisällöllä joskus ihan täyttämisen ilosta.

Viime vuonna kanava kasvoi aika maltillisesti ja videoiden katselumäärät olivat samaa luokkaa kuin edellisenä vuonna. Kovasta työstä huolimatta en ihan saavuttanut niitä tavoitteita, joita olin itselleni asettanut kanavan suhteen. Olenkin ajatellut, että jatkossa julkaisen ehkä hieman vähemmän videoita ja aina kun julkaisen, pyrin vieläkin korkeampaan laatuun ja tarinankerrontaan. Ei ole ehkä mielekästä enää julkaista videoita jokaiselta päiväkävelyltä Sipoonkorven tai Nuuksion kansallispuistossa. Näille lyhyillekin päivän tai kahden retkille otan toki kameran mukaan, mutta jatkossa keskityn kuvaamaan näistä retkistä lyhytvideoita Instagram- ja TikTok -tileilleni. (Ota seurantaan!) Tätä kautta saattaisin saada YouTuben puolelle uusia katsojia, mutta ennenkaikkea lyhytvideoiden tekeminen on terapiaa, jota nyt itse tosi paljon kaipaan. Sellaisen leikkaaminen vie itseltäni ehkä 15-30 minuuttia, kun taas pitkän retkivideon äärellä puurran useita tunteja, joissain tapauksissa kymmeniä tunteja. Ja tämä kaikki aika on myös pois perheeltäni. Haluan siis jatkossa ajatella perhettänikin enemmän ja viettää aikaa heidän kanssa.

Minulla on vahva fiilis siitä, että tämä muutos tulee tekemään hyvää myös YouTube -kanavalleni, koska silloin kun julkaisen jotain, pystyn seisomaan sen takana, että laatu on niin hyvää kuin näillä taidoilla on mahdollista. Haluan, että jokainen uusi ihminen joka kanavalleni eksyy, kokee että sisältö on jotain poikkeuksellista eikä pelkkää kameran ohi kävelyä ja retkieväiden syömistä lähimetsässä. Olen tehnyt YouTubeen lähes 200 retki-videota (muutama sieltä on jälkeenpäin piilotettu) ja jatkossa aion keskittyä enemmän laatuun enkä määrään. Toki määrän tekeminen kasvatti kanavaa paljon mm. vuosina 2020 ja 2021. Määrän tekeminen onkin varmasti oikea tie aloittelevalle tuben tekijälle, mutta itse koen nyt, että ehkä se tie on jo kuljettu loppuun. Älkää nyt ymmärtäkö väärin, tämä ei ole lopun alkua vaan ehkä päinvastoin. Laadukkaan videon tai voisiko jopa sanoa elokuvan, editointi on vaativaa puuhaa ja haluan tehdä sen mahdollisimman hyvin. On siis vain yksinkertaisesti karsittava määrästä jos laatuun haluaa satsata niin retken kuin siitä tehtävän videonkin osalta.

Kuva: Kim Öhman

Kuva: Kim Öhman

Kansainvälisyys

Retkimelonta-skene on myös aika pientä Suomessa ja uskoakseni olen jo tähän mennessä tavoittanut aika paljon harrastajia täällä. Olen alkanut tekstittämään videoita ulkomaan kielille siinä toivossa, että kanava saisi katsojia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Siinä työssä olen itseasiassa päässyt jo aika hyvään vauhtiin: kanavan katsojista noin 15% tulee jo ulkomailta, Suurimpina maina Ruotsi, Norja, Puola ja Kanada. Sen uskallan jo tässä vaiheessa luvata, että kanavani tulee aina olemaan suomenkielinen. Kielitaitoni ei riitä rikkaaseen kerrontaan englannin kielellä. Luulen, että myös ulkomaisia katsojia löytyy TikTokista ja Instagramista ja myös siksi lyhytvideoiden tekeminen on strategisesti järkevää.

Näihin kuviin näihin tunnelmiin! Sydämelliset kiitokset jokaiselle seuraajalle tästä vuodesta. Seikkailut jatkuu 2024!

Tämän jutun valokuvat otti ystäväni Kim Öhman. Ota hänen kanava YouTubessa seurantaan! Kyseessä on uuden kanoottini Clipper Caribou S:n neitsytmatka muutama päivä sitten Porkkalan edustalla. Pakkasta oli muutama aste ja länsituuli puhalsi 6m/s voimakkuudella.

Kuva: Kim Öhman

Edellinen
Edellinen

Retkeilyvarusteet: mitä otan mukaan pitkille erämaaretkille?

Seuraava
Seuraava

150km Vaellus Kanootilla Erämaassa