Omavaraisuus kaupungissa ja talvivalkosipulin istutus
Omavaraisuus?
Heti alkuun sanon, että mihinkään täydelliseen omavaraisuuteen emme pyri kotona ihan siitä syystä, että se vaatisi melkein täysipäiväistä työtä ja meidän tapauksessa, kun olemme sekasyöjiä, myös metsästämistä. Siksi oikeastaan aina kun puhun omavaraisuudesta kaupungissa, tarkoitan siihen pyrkimistä tai oikeastaan voi myös sanoa “larppaamista”. Ajatuksella on kiva leikitellä, mutta tokihan tämä on vain mukava harrastus ja ideologia.
Talvivalkosipulin kylvöaika on etelä-suomessa juuri nyt! Liian aikaista kylvöä täytyy koittaa välttää, ettei valkosipuli ala kasvamaan, mutta toisaalta istutus pitää tehdä hyvissä ajoin ennen maan jäätymistä, jotta sipuli kerkiäisi alkaa itämään. Jos kylvät valkosipulit liian myöhään, maan jäätymistä voi koittaa estää latomalla penkkiin kasan lehtiä tai olkia valkosipulien päälle. Itse olen noudattanut hyötykasviyhdistyksen ohjeita, mutta tässä lyhykäisyydessään miten itse teen:
Liota valkosipulin (talvilajike) kynsiä 40 asteisessa vedessä puolisen tuntia. Lämmin vesi estää naattihomeen muodostumista.
Istuta valkosipulin kynnet niin, että valkosipulin päälle jää sen oman mitan verran multaa. Muista istuttaa valkosipuli kanta alaspäin. Sopiva istutusväli on noin 10cm, rivivälin ollessa noin 40cm.
Lannoita keväällä ja korjaa sato silloin kun sipulin alimmat lehdet kellastuu. Tämä tapahtuu elokuun alussa/puolivälissä.
Kuvateksteissä muutamia vinkkejä:
Valkosipuli säilyy kuivassa, viileässä ja pimeässä paikassa useita kuukausia.