21 päivää Lemmenjoelta Jäämerelle

Melontavaellus Lemmenjoelta Jäämerelle.

UUSI DOKUMENTTI-SARJA NYT YOUTUBESSA!

Tämän kesän ja toistaiseksi koko elämäni pisin vaellus: meloimme kanootilla 21 päivää Lemmenjoelta jäämerelle Norjaan. Reissukaverillani Martin Trahanilla (CAN) sen sijaan kokemusta on vähän enemmänkin: kaveri on melonut mm. Kanadan ja USA:n halki sekä myös Yukon-joen päästä päähän. Matkamme alkoi melomalla ensin Lemmenjoki ylävirtaan. Sieltä lähdimme tiputtelemaan takaisin alas ja vastassamme oli Juutuanjoen haastavat kosket, Inarijärven sokkeloinen saaristo, kivinen Vätsärin erämaa, jyvät akanoista erottava Routasenkuru ja lopuksi Norjan puolella Munkelva -joki, joka on tunnettu vesiputouksistaan. Retken päättäisi merimelonta aina Kirkkoniemeen asti. Sulloimme 60L ruokatynnyrimme täyteen retkimuonaa, koska halusimme olla omavaraisia koko reissun ajan ilman välitankkauksia. Vanha sanonta kuuluu, että kaikki sininen Vätsärin kartalla ei ole vettä. Tämä todellakin piti paikkansa. :)

Reittimme pituus oli yhteensä noin 350km, mutta sen rankkuutta on vaikea mitata vain kilometreissä. Meillä oli 38kg painoinen kanootti ja esim kamerakalustoa aurinkopaneeleineen yli 20kg. Tämä tarkoitti sitä, että jokainen kantotaipale vesistöjen välillä (joita arvioimme olleen noin 40kpl), piti tehdä kolme kertaa. Eli 2km siirtymästä tulee 10km.

Kesä 2024 jää historiaan yhtenä kuivimmista Lapissa. Metsäpalot roihusivat Inarijärvellä ja tilanne vain paheni kesän edetessä. Lähdimme matkaan vasta elokuun lopulla ja mitä pidemmälle retkemme eteni, sitä rankempaa siitä tuli. Jotain reissun rankkuudesta kertoo sekin, että itselläni paino putosi 12kg, vaikka söimme niin paljon kuin pystyimme ruokaa mukana tynnyreissämme kantamaan. Vanha sanonta kuuluu, että kaikki sininen Vätsärin kartalla ei ole vettä. Tämä todellakin piti paikkansa. :)

Lisään tähän muutaman valokuvan reissusta, mutta suosittelen katsomaan varsinaisen dokumentti-sarjan YouTubesta! Kuvat näet suurempina kun klikkaat niitä.

Edellinen
Edellinen

Onko Trangia vaarallinen retkikeitin?

Seuraava
Seuraava

Neljän joen erämaa-vaellus Pohjois-Karjalassa