Kokemuksia OAC KAR -liukulumikengistä

Olen nyt kolmatta talvea omistanut kyseiset liukulumikengät ja tässä muutamia huomioita ja käytännön kokemuksia niistä. Oikeastaan kysehän on suksista ja käsittääkseni liukulumikenkä on vain valmistajan itsensä keksimä markkinointitermi. Tällaisia lyhyitä karvapohjaisia suksia on käytetty monissa kulttuureissa jo vuosisatojen ajan ja eivät siis ole mikään uusi keksintö. Suksi yhdistää kuitenkin mielestäni hienosti pidempien suksien sekä lumikenkien hyvät ominaisuudet. Kyseessä on siis kompromissi, mutta hyvä sellainen.

OAC KAR liukulumikengät tositoimissa Sipoonkorven kansallispuistossa.

OAC KAR hyvät ominaisuudet:

  • Pituuden vuoksi näppärät ja ketterät tiheäkasvuisessa ja vaihtelevassa maastossa.

  • Pitokarvan avulla voi kiivetä mäkiä ylös. Pitokarva myös jarruttaa alamäissä sopivasti, mutta ei liikaa.

  • Teräskanttien ansisosta sukset pitävät suuntansa myös jäisellä lumen pinnalla.

  • Huoltovapaus. Itselläni ei vielä ole ilmennyt minkäänlaista tarvetta huoltaa suksien unicoat -pohjaa tai pitokarvaa.

  • Pituuden vuoksi sukset mahtuvat hyvin autoon tai julkisiin kulkuvälineisiin.

  • Laadukkaan yleis-siteen ansiosta voi käyttää mitä vain talvikenkiä ja et tarvitse erillisiä monoja. Kengän tulee kuitenkin joustaa päkiän kohdalta.

  • Lumikenkiin verrattuna nopeat. Näillä voi laskea myös mäkiä vaikka laskettelutyylinen kanttaaminen onkin melko vaikeata.

OAC KAR liukulumikengät Sipoonkorven kansallispuistossa

Moitimme:

  • Ei varsinaisesti itse suksen vika, mutta kengän tulee olla mahdollisimman napakka. Monissa talvikengissä jalka pääsee helposti liikkumaan, joka tekee hiihtämisen kaltevalla pinnalla jalkapohjalle hieman raskaaksi. Etenkin käännökset teräskanteilla ovat hiukankin löysillä kengillä vaativia.

  • Hinta. Oacin sukset eivät ole halvimmasta päästä. Toisaalta ovat ainakin kirjoitushetkellä Suomessa valmistettu ja pitkäikäinen investointi.

  • KAR mallin pituus on mielestäni hyvä kompromissi ns. rämpimiseen sekä hiihtämiseen. Joskus kuitenkin suksen kärki nappaa helposti maahan mm. puun runkoja tai vastaavia ylittäessä. Mikäli maasto on useimmiten kovin ryteikköistä, harkitsisin vielä lyhyempää ja leveämpää WAP -mallia.

  • Höttöisessä lumessa nämä sukset eivät kanna ihan yhtä hyvin kuin suuret lumikengät, mutta vähänkin kovemmalla pinnalla eteneminen on huomattavasti nopeampaa lumikenkiin verrattuna.

OAC KAR Liukulumikengät Sipoonkorvessa

OAC:n susksissa on siteet, joihin sopii mikä vaan talvikenkä. Kengän kuitenkin pitää joustaa päkiän kohdalta ja sen tulee olla mahdollisimman tukeva niin ettei jalka pääse liikkumaan kengän sisällä. Minulla on vielä siteestä vanhempi malli, jonka on korvannut jo uusi EA 2.0 side.

Liukulumikengät metsässä

Nämä sukset ovat kompromissi hyvällä tavalla. Jos et osaa päättää kumpi väline on retkelle parempi: sukset vai lumikengät, on oikea valinta todennäköisesti liukulumikengät!

Edellinen
Edellinen

40 huomiota retkeilystä

Seuraava
Seuraava

Talviretkeilyä Inkoon Kopparnäsissä